Column / 10 juni 2020

Nederland maakt zich de afgelopen weken langzaam los van de intelligente lockdownOp steeds meer plaatsen gaan ook voorzichtig de kantoren weer open. De manier waarop organisaties hun kantoor open stellen verbaast mij echter. 

Overal zie ik beelden langskomen van werkplekken die afgeschermd zijn met plexiglas, pijlen op de grond en ik hoor verhalen over koffie die wordt langsgebracht, alles om te voorkomen dat we te dicht bij elkaar in de buurt komen. Geen van deze maatregelen is in mijn ogen echter een oplossing voor het probleem waar we bij thuiswerken tegenaan lopen. Wat ik enorm mis zijn de korte contactmomenten rondom vergaderingen en bij de koffiemachine. Deze kleine conversaties zijn voor mij de smeerolie van projecten. En leveren vaak meer op dan de vergaderingen zelf.  

Spontane interactie

Ik lees ook dat dit het einde van de kantoortuin is, en dat we terug gaan naar eigen kantoren met vaste plekken. Om heel eerlijk te zijn moet ik er niet aan denken om een eigen plek te hebben, elke dag naast dezelfde collega’s voelt voor mij wel heel erg Crediteuren Debiteuren. Ik kom juist naar kantoor om spontane interactie te hebben, steeds met wisselende mensen. Het is juist deze dynamiek die ik mis. De collega’s met wie ik samenwerk spreek ik nu nog steeds regelmatig via Teams, de overige collega’s verdwijnen langzaam uit beeld.  

Ik weet niet hoe mijn opdrachtgever het kantoor gaat aanpassen, maar ik weet wel het voor mij een drempel is om weer naar kantoor te gaan. Helemaal nu thuis de gezinsuitbreiding voor de deur staat, moet het voor mij wel meerwaarde hebben om naar kantoor te gaan. Een uur met een mondkapje in het OV, om vervolgens in een plastic cubicle in m’n eentje achter een computer te zitten, dat zie ik niet gebeuren.  

De enige reden om van mijn zolderwerkkamer af te komen, is het contact met mijn collega’s. Ik ben dan ook blij dat mijn werkgever inmiddels een fijne ontmoetingsplek heeft gecreëerd waar ik een keer per week heen kan, om samen te werken en mensen spontaan te ontmoeten. Misschien dat ik die dag mijn laptop wel gewoon thuis laat, want computerwerk doe ik voorlopig nog thuis!  


Laat een reactie achter
Jouw emailadres is niet zichtbaar