Column / 15 mei 2020

Thuis werken jaagt de omzet van webwinkels omhoog! Toetsenborden en beeldschermen niet aan te slepen! En ook webcams en koptelefoons doen het goed nu iedereen noodgedwongen kennis maakt met alle online vergadermogelijkheden. Uit de vele nieuwsberichten blijkt dat een groot deel van werkend Nederland het verplichte thuiswerken aangegrepen heeft om massaal in te kopen. En zo de functionaliteit en het comfort van de thuiswerkplek te verbeteren.

Faciliteiten

Het belang van goede faciliteiten werd in de vorige eeuw al onderkend. In 1986 propageerden Van Kooten en De Bie thuiswerken al als het walhalla voor kenniswerkers. Maar ook in dat filmpje werd pijnlijk duidelijk dat het versturen van een brief via een telefoon – met draaischijf (!) – naar een matrixprinter niet altijd vlekkeloos ging. Met frustraties tot gevolg.

Het dag-in-dag-uit thuiswerken vraagt veel. Veel van onze lichaam en geest en veel van onze huisgenoten. Want ja, waar we eerder voldoende hadden aan één goede werkplek per gezin, hebben we er nu meerdere tegelijk nodig. En waar we voor de Coronacrisis mogelijk alleen thuis waren wanneer we thuis werkten, zijn nu ook vaak partner en/of kinderen thuis. Dat betekent rekening houden met elkaar en afspraken maken. En overlast van online vergaderingen beperken, zodat je niet verbannen wordt naar de garage.

Activiteit Gericht Werken

Als alternatief zou je kunnen overwegen om je huis te gebruiken in lijn met het Activiteit Gericht Werken. Een belplek in de gang of bij mooi weer buiten, de concentratieplek in je werkkamer, vergaderen aan de keukentafel. Dit heeft als voordeel dat al die extra beeldschermen en bureaustoelen niet nodig zijn. En dat je meer beweegt omdat je vaker van werkplek wisselt gedurende de dag. Dus wanneer je je gekochte inventaris nog kunt retourneren….

Maar verassend genoeg gaat Nederland niet alleen voor beeldschermen, bureaustoelen en toetsenborden naar de webshops. Ook koelkasten en vriezers doen het verrassend goed. Dat zal dan vooral zijn om alle gehamsterde etenswaren te bewaren. Of is die koelkast toch bedoeld als extra comfort voor de werkplek? Om een koud drankje bij de hand te hebben voor de online kantoorborrel?


Laat een reactie achter
Jouw emailadres is niet zichtbaar